WAT DOET EEN PRODUCT OWNER?

De Product Owner is verantwoordelijk voor het maximaliseren van de waarde van zowel het product- als het projectteam. Daarmee is hij een belangrijke schakel tussen het ontwikkelteam, de rest van de organisatie en de klant. De manier waarop hier exact invulling aan gegeven wordt, verschilt per organisatie en scrumteam. De naam ‘Product Owner’ (PO) is afgeleid van het feit dat het ontwikkelteam de PO als eigenaar van het product ziet. Het belangrijkste is dat de belangen van de klant goed vertegenwoordigd zijn, en er een brug wordt geslagen tussen business requirements en IT. Hiervoor is samenwerking met verschillende stakeholders essentieel, het is de verantwoordelijkheid van de PO om de verwachtingen juist te managen en de prioriteiten te bepalen.

VERANTWOORDELIJKHEDEN

De Product Owner geniet veel verantwoordelijkheid. Hieronder hebben we de drie belangrijkste verantwoordelijkheden van een PO kort uiteengezet.

  • 1. Koers bepalen Een van de belangrijkste taken van de PO is het bepalen van de koers voor het projectteam. Gebaseerd op bijvoorbeeld analyses van de markt, klantgesprekken en gesprekken met andere stakeholders creëert de PO een visie op het eindproduct. Daarom is het belangrijk dat de PO mandaat heeft en snel knopen door kan hakken, zodat informatie uit de markt snel in het product geïmplementeerd kan worden. Daarnaast is het ook handig als de PO een sterk netwerk heeft waar snel informatie uit kan worden opgehaald.
  • 2. Stakeholdermanagement Het klinkt logisch, maar ervaring met stakeholder-management is een minimaal vereiste voor een succesvol Product Owner. Zo is de PO de spin in het web tussen het ontwikkelteam, de klant, de organisatie en de scrum master. Het is hierin de kunst om het ontwikkelteam zelfsturend te maken en zelf geen 'operationeel' onderdeel te zijn van dat team. Daarnaast is extern stakeholdermanagement ook erg belangrijk, de rol van de PO is hierin vaak om de klantwensen in de vorm van user stories te delen met het ontwikkelteam.
  • 3. Backlog-beheer Een product backlog is een geordende en overzichtelijke lijst met gebruikers-eisen die nog uitgewerkt en geïmplementeerd moeten worden in het product. De PO prioriteert deze lijst en bepaalt daarmee de volgorde waarin deze items opgepakt worden. Behalve prioriteren zorgt de PO er samen met het ontwikkelteam voor dat de items duidelijk omschreven zijn, bijvoorbeeld in user stories, waarin zo specifiek mogelijk wordt omschreven wat de kenmerken en vereisten van het op te leveren (deel) product zijn, zodat het ontwikkelteam deze snel efficient kan oppakken.

KARAKTEREIGENSCHAPPEN

Zoals eerder gezegd, verschilt de exacte rol van een PO per scrumteam en organisatie. Dit zorgt er daarom ook voor dat de vereiste karaktereigenschappen voor een PO verschillen per team. Echter zijn er naar onze mening vier ‘overkoepelende’ karaktereigenschappen die de ideale PO bezit:

  • Ondernemend
  • Teamplayer
  • Motivator / inspirator
  • Verantwoordelijk

De rol van SQIQ

Wij hebben een kwalitatief hoog netwerk van Digital interim professionals. Ze zijn met veel zorg geselecteerd, op basis van sociale effectiviteit en inhoudelijke skills, waarbij wij veel waarde hechten aan hun mate van “plug-and-play”. SQIQ doet dus al het voorwerk, waardoor je als opdrachtgever geen stapels met profielen in je mailbox krijgt. Hierbij garanderen wij altijd een geschikte kandidaat te leveren, binnen 1 week en uit maximaal 3 profielen. Zo verdoen we niemands tijd.

Meer info, interesse? Klik dan op de button aan de rechterkant van het scherm en neem direct contact met ons op!

Op zoek naar een interim Product Owner?

MAIL SQIQ!