Wet DBA, tijdelijke vervanging blijft mogelijk – Nogal Wiebes!

We willen graag extra duidelijkheid scheppen over de nieuwe wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsvoorwaarden), die nogal wat stof heeft doen opwaaien onder ZZP’ers en opdrachtgevers. SQIQ volgt dergelijke ontwikkelingen op de voet en zorgt ervoor dat mogelijke (administratieve) zorgen weg worden genomen bij haar klanten en interimmers.

Volgens geruchten zou de Belastingdienst andere criteria hanteren dan Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes. Door verkeerde informatie op verschillende media ging het verhaal rond dat wanneer een ZZP’er een tijdelijke opdracht invult, waarbij de werkzaamheden hetzelfde zijn als een medewerker in loondienst, er automatisch sprake is van een ‘dienstbetrekking’.

Dit misverstand is inmiddels uit de wereld geholpen door Wiebes, die aangeeft dat opdrachtgevers wel degelijk ZZP’ers ter tijdelijke vervanging in kunnen huren en elke samenwerking wordt nog steeds op dezelfde manier beoordeeld als vóór de komst van de nieuwe wet. Dit houdt dus in dat wanneer er onder andere voorwaarden en omstandigheden wordt gewerkt, terwijl er wel hetzelfde werk wordt uitgevoerd, er GEEN sprake hoeft te zijn van een dienstbetrekking.

Ook waren er veel vragen over de invloed van deze wet op de contracten. Intussen zijn er een behoorlijk aantal door de Belastingdienst goedgekeurde modelcontracten bekend. SQIQ werkt met het goedgekeurde Driepartijencontract, door de Belastingdienst geregistreerd onder nummer 9091568203. Als wij vanuit de opdrachtgever een contract krijgen, werken wij met het contract Interimmer met een Overeenkomst van Opdracht, geregistreerd onder nummer 9051567429.

Deze contracten zijn helaas nog erg uitgebreid, omdat alle partijen hun algemene voorwaarden moeten uitsluiten en al deze informatie daarom in het contract moet staan. Maar wij regelen dit graag voor je!

Door: Gijs Mul